Oryoki of de beoefening van “juist genoeg”

Oryoki is de naam van de ceremonie die in zen-boeddhistische kloosters wordt gehouden tijdens de maaltijd. Oryoki komt van het Japans en betekent “juist genoeg”. Het verwijst naar de kom van een monnik die net groot genoeg is om hem te voeden.

De eet-ceremonies hebben mij altijd geïntegreerd niet alleen omdat ik oooo zo graag en lekker eet  maar juist omdat ze me zoveel geleerd hebben over mezelf . De maaltijden zijn er erg lekker en smaakvol  in hun éénvoud. Ze worden bereid met de groenten uit de tuin en met de grootste zorg. De ceremonie die erbij hoort is bovendien adembenemend mooi. Niet alleen het eten maar ook de afwas, deze zo banale bezigheid wordt tot kunst verheven.

Er zijn een aantal waarden die ik uit het samen-eten in een klooster heb geleerd.

  • Aanvaarden wat je krijgt:  In een klooster wordt er altijd samen gegeten en je eet wat  op je bord komt. Zelfs als je iets niet lust probeer je met een open geest je afkeer opzij te zetten en toch een beetje te eten.
  • Neem enkel wat je nodig hebt: Je wordt verwacht je kom leeg te eten, normaal wordt er niets teruggeven.
  • Dankbaarheid: Door het chanten van de sutra’s drukken we onze dankbaarheid uit en worden we ons bewust van ons geluk om een zo mooie maaltijd te ontvangen. Onze maaltijd heeft een lange weg afgelegd: is gezaaid, verzorgd op de veld, geoogst, bewaard, gewassen, klaargemaakt. We staan hier even stil bij.
  • Delen: Aan tafel ben je attent voor de anderen – je bedient jezelf niet ,  je bedient de anderen, de anderen bedienen jou. Er wordt samen gezongen en we beginnen samen te eten.
  • Als je eet, eet je: Als je eet je, ben je volledig geconcentreerd op je maaltijd.  Alleen de handeling van het eten bestaat, geen hersenspinsels of andere spoken die je geest komen verstoren. Je eet gewoon.
  • Laat geen sporen na: Op het einde  van de maaltijd wordt de afwas gedaan met warm water en thee. De tafel en de kommmen zien eruit als bij het begin van de maaltijd.

Een oryoki set bestaat in Europa uit drie kommen van groot naar klein en zitten in elkaar zoals russische poppetjes. De grote kom symboliseeert het hoofd van Boeddha. Alle handelingen tijdens de ceremonie zijn eenvoudig en praktisch.