En wat zegt de wetenschap erover?

Enkele bevindingen in een notendop!

Zen en stress

Meditatie vermindert onze gevoeligheid voor stress en angst. Het verbetert de balans van het endocriene stelsel dat de celveroudering vertraagt. De immuunrespons van het lichaam neemt eveneens toe.

Mediteren werkt écht. Dat blijkt uit onderzoek van topneuroloog Steven Laureys (Universiteit van Luik) Hij pleit er dan ook voor om kinderen op school te leren mediteren.

Meditatie is méér dan zweverig gezwam. Het doet stress en angst dalen, terwijl ons geheugen erop vooruitgaat. Dat is de tussentijdse conclusie van onderzoek van neuroloog Steven Laureys. Hij wil niemand verplichten om te mediteren, maar pleit er wel voor om de technieken al op school aan te leren.

 Zen en het brein

Recente ontwikkelingen in de neurobiologie hebben aangetoond dat de hersenen een neuroplastisch orgaan zijn, in staat om te veranderen door middel van onderwijs en training. Goed nieuws: we kunnen ons slechte gewoonte veranderen door ze te zien en er ons bewust van te zijn telkens we op het punt staan de verkeerde weg uit te gaan en telkens weer dezelfde vergissingen te herhalen.

De beoefening van meditatie vertraagt ook de gevolgen van de vergrijzing in het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de motorische vaardigheden, leerprocessen en het geheugen. Het aantal neuronen in dat gebied neemt toe, en de zenuwgeleiding verbetert.

Zen en ziek zijn

Meditatie helpt bij het verbeteren van de fysieke en psychische gezondheid van mensen die leven met kanker of een chronische ziekte