Joya no kane

Nieuwjaar vieren in La Gendronnière, het eerste zenboeddhistische klooster van Europa. De plaats van de niet-angst – zo noemde wijlen meester Deshimaru deze eerste Boeddhistische stek. Een aangewezen plek om je bono’s (verlangens en passies) te trainen, het domein ligt namelijk in het hart van de Loire-streek en is omgeven door de wijngaarden, kastelen en overblijfselen van een exuberante levensstijl van de vroegere koningen en adel. Het kasteel op het domein van La Gendronnière verraadt de vervallen glorie van een te luxueus verleden.

het kasteel op La GendronnièreBij een eerste stap in het imposante gebouw voel je meteen de sereniteit van de plaats, resultaat van jarenlange boeddhistische beoefening. De boeddhabeeldjes hebben hun plaats gevonden onder de hoge plafonds bedekt met tierlantijntjes en barokke krulletjes. Decennia geleden prikte de adel hier hun vorken en messen in foie gras en truffels. De kniebroeken met witte sokken uit de prentjes van weleer hebben plaats gemaakt voor zwarte kimono’s en samu-pakken, de hazenrug en everzwijn steak voor tofu en quinoia. Kalligraphieën versieren de hoge muren, de met goudkleur belegde boeddha’s vermengen zich sierlijk met de stijlvolle vertrekken. De trappen zijn breed zoals het hoort voor een kasteel, de zolderingen hoog en ook de deuren dragen sporen uit een ver verleden.

Het domein is 80 hectare groot en bevat naast een groot meer en bossen ook de nieuwe gebouwen en een grote klok in Japanse stijl neergepoot.

Joya no kane

Op 31 december om middernacht worden er volgens de traditie 108 slagen gegeven op de grote klok. Het is eeuwenoude boeddhistische traditie met de naam Joya no kane. Het leuke is dat iederéén kan deelnemen. We vormen een lange rij en iederéén mag om beurten een slag geven op de klok. Volgens het boeddhisme heeft de mens 108 illusies waarbij één, nul en acht staan voor één, leegte en het oneindige. Met andere woorden: het aantal verlangens en passies zijn oneindig en dus plakken we er maar een getal op. De 108 slagen op de klok symboliseren de zuivering van de 108 passies en verlangens opgebouwd in het afgelopen jaar. Door deze 108 slagen te horen word je gezuiverd van je bono’s. De vraag is natuurlijk voor hoelang want karma is hardnekkig. Het is als een draak die achter je aan loopt en je op elk moment weer inhaalt. 

een rij monniken om de slag op de klok te doen op 1 januari
Monniken staan in de wachtrij om de laatste slagen op de grote klok te geven op het domein van La Gendronnière op 31 december om middernacht

 

Eén reactie op “Joya no kane”

 1. Hoi Annemie,

  ’t geeft heel goed weer hoe het is daar te zijn
  en ik ben ervan overtuigd dat het ook een vrij goed “picture” geeft voor wie dit
  “onbekend” terrein is om er de sfeer van “op te snuiven”.. zowel met je beelden als met je tekst.
  Voor mij roept het uiteraard heel wat herinneringen op …

  Roos

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.