Het leven in een Zenboeddhistische Zentempel

Dharmatalk in Ehipassiko Boeddhistisch Centrum over het dagelijks leven in een Europese ZenBoeddhistische tempel.
Het zenboeddhisme in Europa bevindt zich in een pioniersperiode. Het boeddhisme past zich aan aan de cultuur en de tijd waarin het zich bevindt. In zentempel Ryumonji in de Elzas (Frankrijk) waar ik beoefen, proberen we de beste voorwaarden te vinden voor een leven dat zich aanpast aan de noden van de hedendaagse Europeanen.


Het is geen traditionele vormingstempel voor enkel monniken en nonnen zoals we die kennen in Japan. Elk jaar komen hier een paar duizend mensen langs. Voornamelijk leken met de meest uiteenlopende profielen : ouderen, jongeren, studenten, zakenmensen, artiesten, werklozen, vrouwen, mannen …

Mensen die volledig nieuw zijn en anderen die al vijftig jaar zen beoefenen leven hier samen. Er ontstaat een stille verstandhouding tussen beginners en ervaren beoefenaars. Nieuwelingen komen op een zachte manier in contact met de traditie. De vormen kunnen veranderen maar de zuivere geest van shikantaza, de zenboeddhistische meditatie, zoals die al generaties lang bestaat, wordt in stilte doorgegeven.

Hoe ziet een dag eruit in een zentempel in Europa? Hoe leven de monniken en nonnen? Waar leven ze van ?

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.