zen en kunst

Kunst en Dharma

Drie zenBoeddhistische beoefenaars, Konrad Maquestieau, Christian Verschelden en ik zelf, nemen deel aan “Kunst in het Dorp“, de multi- disciplinaire tentoonstelling in Bellingen. Konrad Maquestieau geeft de traditionele Japanse haiku’s een nieuw leven in een audiovisuele installatie “Video Haiku Remix”. Christian Verschelden stelt collages te toon.

Kunst en Dharma zijn aan elkaar verwant:  ze worden beiden beoefend op bewustzijnsniveaus die voorbijgaan aan controle en kennis.

“Taal waar alle talen eindigen”
 R.M. Rilke

En uiteindelijk gaan beide, Kunst en Dharma over totale transformatie.
De zon schijnt altijd, zelfs wanneer wolken de hemel bedekken. Niemand hoeft de zon te laten schijnen. Zonneschijn wordt zichtbaar wanneer de wind de wolken weghaalt. Op dezelfde manier ontstaat kunst uit de natuurlijke waakzaamheid, creativiteit en humor van de geest, wanneer de obstakels die dit belemmeren worden opgeruimd. Je hoeft niet te leren hoe je creativiteit moet fabriceren,  je moet leren de wolken te verwijderen die verhinderen dat het zich uitdrukt.

Kunst ligt in het leven zelf, en komt voort uit de praktijk van de ervaring, uit de kwaliteit van de ervaring, de diepgang van het denken en de toewijding van de maker.