instant happiness

Instant happiness inside

Instant happiness verpakt in een doos van een net geconsumeerd object. Het opschrift slaat de nagel op de kop. Inderdaad consumeren maakt gelukkig, of geeft je allezins een kortstondig gevoel van geluk. Iedereen is op zoek naar geluk, we willen allemaal gelukkig zijn. Tijdens de lockdown periode sprak men inderdaad van fun shopping, kopen niet omdat het nuttig is maar kopen voor het genot. Het werd zonder schaamte erkend : kopen is geluk. Consumeren opent vandaag de weg naar de mens die pas ècht leeft, die pas echt kan genìeten in de winkelstraten.  Vervelend is dat buit niet blijvend is en dat we moeten blijven kopen om gelukkig te blijven. Goed voor de economie. Mijn nieuwe GSM van verleden jaar ziet er niet zo cool meer uit. Mijn fiets van twee jaar terug is aan vervanging toe enz… Maar je kan geluk niet opslaan zoals je data op je harde schijf plaats.

Het Boeddhisme vertelt ons dat geluk heel kortstondig kan zijn. Wanneer we stoppen met het voortdurend volgen van onze verlangens ontdekken we dat we alles al hebben wat we nodig hebben om gelukkig te zijn. Stilstaan en naar binnen kijken.
Bewustworden

De menselijke geest is altijd op zoek naar bezittingen en voelt zich nooit voldaan. Dit zorgt ervoor dat onzuivere handelingen steeds toenemen. Bodhisattva’s echter, herinneren zich altijd het principe van weinig verlangens te hebben. Zij leven een eenvoudig leven in vrede om de Weg te beoefenen en beschouwen de verwezenlijking van volmaakt begrip als hun enige weg.”

Boeddha -De Soetra over de Acht Realisaties van de Grote Wezens

We kennen allemaal momenten waarop we ons wanhopig, eenzaam, ongelukkig voelen. Meestal schieten we dan in actie en beginnen aan een reeks van handelingen in de hoop het geluk terug te vinden: we gaan op sociale media onze dorst lessen, of gaan het zoveelste paar nieuwe schoenen kopen, een film bekijken, enz… onze automatismen nemen het over. We denken op die manier ons geluk veilig te stellen.

Maar volgens de Boeddha is geluk eenvoudig – als we terugkeren naar het huidige moment, beseffen we dat we meer dan genoeg hebben om hier en nu gelukkig te zijn. Het leven toont zich dan in schoonheid en eenvoud. Dit besef kan ons helpen onze verlangens tot rust te brengen. We moeten durven kijken naar de wortels van onze ontevredenheid en daarvoor staan we stil en kijken naar binnen.

Dan kunnen we consumeren wat we nodig hebben en niet langer als een vlucht van onszelf.
Het is een gift aan de natuur, een eenvoudig leven komt de ganse kosmos ten goede.